Myśląc – Własna restauracja i franczyza, pierwszym i zasadniczym pytaniem, które się nasuwa jest, czy to się opłaca? Każdy, kto zastanawia się jak otworzyć własną restaurację powinien szczegółowo policzyć opłacalność biznesu związanego z franczyzą. Na opłacalność otwarcia własnej restauracji w modelu franczyzowym składa się kilka elementów, które po krótce omówimy.
FRANCZYZA A CZYNSZ
Pierwszym, kluczowym elementem jest dobrze dopasowany czynsz lokalu, w którym będzie się realizował twój pomysł na biznes związany z gastronomią. Czynsz źle dobrany do obrotu jest najczęstszym powodem porażek w gastronomii i bankructw nawet najlepiej pomyślanych restauracji. Opłacalna franczyza pozwala na zminimalizowanie ryzyka związanego z czynszem, gdyż franczyzodawca powinien pomóc franczyzobiorcy w stworzeniu planu na własny biznes, a tym samym pomóc wyznaczyć optymalny czynsz.
W zależności od cenowego pozycjonowania konceptu, oraz lokalizacji, optymalny czynsz dla gastronomii wynosi od 10 do 20% w stosunku do potencjalnego obrotu.
Wysokość inwestycji
Drugim niezwykle ważnym elementem jest wysokość inwestycji, której koszty wraz z franczyzą powinny być odpowiedni w stosunku do oczekiwanego przez franczyzobiorcę zwrotu z inwestycji we własny biznes gastronomiczny. Jednym z powodów, dla których franczyza gastronomia stoi, jest nieprzewidywalność procesu inwestycyjnego, w którym bez odpowiedniego wsparcia można łatwo przestrzelić z kosztami adaptacji lokalu. W naszym założeniu przed inwestycją najważniejsze są dwa elementy
- Kapitał, którym dysponuje franczyzobiorca
- Oczekiwany zwrot z inwestycji
Z oczywistych powodów, kapitał determinuje możliwą inwestycję i jego możliwości są pierwszym elementem. Jeśli inwestycja wynosi 1 miliion złotych, a kandydat ma czterysta tysięcy, to mądry franczyzodawca poprowadzi go bardziej adekwatnego konceptu.
Drugim nieco bardziej złożonym elementem jest oczekiwany przez franczyzobiorcę zwrot z inwestycji. Jeśli jest gotów poczekać kilka lat na zwrot kapitału wtedy można planować budowę restauracji od „gołych ścian”, natomiast jeśli franczyzobiorca oczekuje szybszego zwrotu, należy poszukać lokalu po gastronomii, który znacznie redukuje wysokość inwestycji.
Koszty spożywcze
Prowadząc własną restaurację należy się liczyć z kosztami spożywczymi. Sieć franczyzowa pozwala te koszty zredukować dzięki systemowi zakupów centralnych. Z naszego doświadczenia wynika, że franczyza może znacząco zmniejszyć koszt spożywczy, w skrajnych przypadkach nawet o 20% w porównaniu z restauracjami nie mającymi nic wspólnego z franczyza. Zapraszamy do czytania kolejnych wpisów, tak by pomysł na biznes kiełkował. Zapraszamy również do kontaktu w celu uzyskania informacji o konceptach franczyzowych grupy Sfinks.