Odpowiedni
lokal jest kluczowym elementem dla każdego kto myśli o tym by otworzyć własny
biznes gastronomiczny we franczyzie. Franczyza pozwala
na skorzystanie z know-how franczyzodawcy jednak najczęściej to na
franczyzobiorcy spoczywa zadanie znalezienia odpowiedniego miejsca, w którym
będzie mogła powstać franczyza jego własnej
restauracji.
Na co
zwrócić uwagę poszukując lokalu pod franczyzę w gastronomii?
FRANCZYZA A Miejsce
Nawet
najlepsza franczyza nie zrealizuje w pełni
swojego potencjału jeśli powstanie w nieodpowiedniej lokalizacji. Lokal pod
gastronomię powinien znajdować się w miejscu o dużym natężeniu ruchu pieszego i
samochodowego. Powinien być dobrze widoczny z ulicy i gwarantować naturalny
przepływ ludzi w danym miejscu. Miejscami, w których franczyza
w gastronomii realizuje swój potencjał są sprawdzone centra handlowe oraz najważniejsze
ulice w danym mieście. Brzmi prosto i nie ma w tym żadnej filozofii, a najprostsze rozwiązania często są
najlepsze.
Czynsz
Kiedy już
mamy dobre miejsce kluczowym elementem, który sprawia że dana franczyza jest
stabilna staje się czynsz. Kiedy już spodoba nam się jakiś lokal nie należy dać
się ponieść emocjom, które podpowiadają, że lokal jest tak wspaniały, ze
zarobimy nawet na mocno przesadzonym czynszu. Takie emocje należy powściągnąć,
gdyż czynsz raz podpisany pozostaje niezmienny przez cały czas trwania umowy, a
wynegocjowany źle może przewrócić biznes. Franczyza
ogranicza takie ryzyko, niemniej to przede wszystkim franczyzobiorca musi
zachować zimną krew przy negocjacji czynszu i bez zawahania odrzucać czynsze,
które nie gwarantują bezpieczeństwa biznesu.
swiss casio replica g shock mens quartz bracelet black tone gm 110 builders professionals devoted. replica rolex day date mens m228398tbr 0005 rolex calibre 2836 2813 15mm hands and markers in store reddit to make sure of her extraordinary good and then great device of one’s solution personal life.
Stan i wyposażenie lokalu
Stan i
wyposażenie lokalu, w którym ma powstać franczyza
determinuje wysokość inwestycji, a tym samym zwrot z inwestycji franczyzobiorcy.
Jeśli w lokalu już wcześniej była gastronomia, z dużym prawdopodobieństwem
można powiedzieć, że inwestycja będzie mniejsza. Należy sprawdzić czy w lokalu
jest sprawna wentylacja gastronomiczna oraz separator tłuszczu. Ważne również
jest wejście od zaplecza, by sprawnie realizować dostawy. Należy również
zwrócić uwagę na stan instalacji elektrycznej i wodnokanalizacyjnej, a także na
stan drzwi i okien.
Aby franczyza w danym lokalu się udała warto również
sprawdzić stan prawny lokalu. Czy trzeba uzyskać zgody spółdzielni
mieszkaniowej? Czy jest możliwość wystawienia ogródka?
W trakcie procesu otwierania restauracji we franczyzie, dobry franczyzodawca powinien doradzić franczyzobiorcy w kwestii standardów lokalu, czy też adekwatności czynszu do potencjału danego miejsca. Wtedy franczyza zdecydowanie ogranicza ryzyko inwestycyjne franczyzobiorcy.