Odpowiedni lokal jest kluczowym elementem dla każdego kto myśli o tym by otworzyć własny biznes gastronomiczny we franczyzie. Franczyza pozwala na skorzystanie z know-how franczyzodawcy jednak najczęściej to na franczyzobiorcy spoczywa zadanie znalezienia odpowiedniego miejsca, w którym będzie mogła powstać franczyza jego własnej restauracji.
Na co zwrócić uwagę poszukując lokalu pod franczyzę w gastronomii?
FRANCZYZA A Miejsce
Nawet najlepsza franczyza nie zrealizuje w pełni swojego potencjału jeśli powstanie w nieodpowiedniej lokalizacji. Lokal pod gastronomię powinien znajdować się w miejscu o dużym natężeniu ruchu pieszego i samochodowego. Powinien być dobrze widoczny z ulicy i gwarantować naturalny przepływ ludzi w danym miejscu. Miejscami, w których franczyza w gastronomii realizuje swój potencjał są sprawdzone centra handlowe oraz najważniejsze ulice w danym mieście. Brzmi prosto i nie ma w tym żadnej filozofii, a najprostsze rozwiązania często są najlepsze.
Czynsz
Kiedy już mamy dobre miejsce kluczowym elementem, który sprawia że dana franczyza jest stabilna staje się czynsz. Kiedy już spodoba nam się jakiś lokal nie należy dać się ponieść emocjom, które podpowiadają, że lokal jest tak wspaniały, ze zarobimy nawet na mocno przesadzonym czynszu. Takie emocje należy powściągnąć, gdyż czynsz raz podpisany pozostaje niezmienny przez cały czas trwania umowy, a wynegocjowany źle może przewrócić biznes. Franczyza ogranicza takie ryzyko, niemniej to przede wszystkim franczyzobiorca musi zachować zimną krew przy negocjacji czynszu i bez zawahania odrzucać czynsze, które nie gwarantują bezpieczeństwa biznesu.
Stan i wyposażenie lokalu
Stan i wyposażenie lokalu, w którym ma powstać franczyza determinuje wysokość inwestycji, a tym samym zwrot z inwestycji franczyzobiorcy. Jeśli w lokalu już wcześniej była gastronomia, z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że inwestycja będzie mniejsza. Należy sprawdzić czy w lokalu jest sprawna wentylacja gastronomiczna oraz separator tłuszczu. Ważne również jest wejście od zaplecza, by sprawnie realizować dostawy. Należy również zwrócić uwagę na stan instalacji elektrycznej i wodnokanalizacyjnej, a także na stan drzwi i okien.
Aby franczyza w danym lokalu się udała warto również sprawdzić stan prawny lokalu. Czy trzeba uzyskać zgody spółdzielni mieszkaniowej? Czy jest możliwość wystawienia ogródka?
W trakcie procesu otwierania restauracji we franczyzie, dobry franczyzodawca powinien doradzić franczyzobiorcy w kwestii standardów lokalu, czy też adekwatności czynszu do potencjału danego miejsca. Wtedy franczyza zdecydowanie ogranicza ryzyko inwestycyjne franczyzobiorcy.