Własna restauracja i franczyza wiążą się z przejściem przez wiele formalności, których przejście pozwoli na prowadzenie restauracji. Są to sprawy urzędowe, które mogą być irytujące, ale są niezbędne żeby franczyza mogła zacząć funkcjonować.
Rejestracja działalności
Pierwszym elementem jest naturalnie rejestracja działalności gospodarczej, pod którą będzie prowadzona restauracja franczyzowa. Żeby zarejestrować działalność, na której będzie prowadzona franczyza należy Wypełnić formularz CEIDG-1 oraz złożyć ten formularz w urzędzie miasta. Formularz można złożyć osobiście, elektronicznie bądź listem poleconym. We wniosku trzeba wpisać wszelkie dane potrzebne aby franczyza i własna restauracja została zarejestrowana. Nazwa i adres firmy, data startu działalności oraz formę opodatkowania.
ZUS
Aby powstała franczyza, kolejnym krokiem jest złożenie w ZUS druku ZUA lub ZZA. ZUA to zgłoszenie opłacania składek społecznych i zdrowotnych, ZZA to składka zdrowotna. Aby restauracja mogła zacząć działać, niniejsze wnioski należy złożyć w ciągu 7 dni od rejestracji działalności, pod którą prowadzona będzie franczyza. Do ZUS trzeba zgłosić również każdego zatrudnionego pracownika, w ciągu 7 dni od podpisania z nim umowy.
Kasa fiskalna
Od pierwszego dnia, w którym działa franczyza restaurator ma obowiązek rejestrowania sprzedaży w kasie fiskalnej. Przy zakupie kasy fiskalnej, na której będzie prowadzona własna restauracja można liczyć na odliczenie 90% jej kosztu od podatku.
Koncesja na alkohol
Żeby restauracja, w której jest franczyza mogła sprzedawać alkohol, restaurator powinien uzyskać zezwolenie na jego sprzedaż. Jest to element kluczowy, gdyż własna restauracja bez możliwości sprzedaży alkoholu ma ograniczone możliwości generowania satysfakcjonującego obrotu. Aby franczyza dostała pozwolenie na sprzedaż alkoholu należy złożyć wniosek do burmistrza lub prezydenta miasta, w którym ma powstać własna restauracja franczyzowa.
Oprócz tych formalności są inne, mniejsze. Takie jak rejestracja konta w banku jednak powyższe formalności są niezbędne aby franczyza mogła zacząć działać, a prowadzenie restauracji było możliwe.
Zapraszamy do zapoznania się z całą naszą stroną oraz do czytania bloga. W kolejnej części cyklu: Własna restauracja. Otwarcie restauracji krok po kroku poruszymy temat System HACCP w restauracji.