Jeśli twój pomysł na biznes to własna restauracja, kolejnym tematem, z którym należy się zmierzyć jest system HACCP w restauracji. Franczyza i doświadczenie franczyzodawcy powinny znacznie ułatwić wdrożenie tego systemu w restauracji. Przed rozpoczęciem przygody z franczyzą, każdy dla którego własna restauracja to pomysł na biznes powinien zapoznać się z podstawowymi zasadami systemu HACCP.
System HACCP w restauracji jest to działanie zapewniające bezpieczeństwo żywności. Własna restauracja i franczyza owej restauracji wymagają precyzyjnego wdrożenia systeum HACCP, który polega na określeniu i oszacowaniu możliwych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności podczas procesu jej produkcji i obrotu żywnością. Gdy już się te zagrożenia wyeliminuje następnym krokiem jest stworzenie systemu eliminacji tych zagrożeń. O ile własna restauracja bez sieci musi sobie radzić z tym sama, franczyza Sfinks Polska S.A. zapewnia wszelką pomoc przy wdrożeniu systemu, tak by pomysł na biznes zwany restauracją mógł się ziścić.
System HACCP w restauracji ma siedem podstawowych zasad. Franczyza naszych marek zawiera wszystkie te zasady ułatwiające otwarcie własnej restauracji.
Zasadą numer jeden niezbędną do tego by franczyza gastronomii jako pomysł na biznes miała szansę powodzenia jest identyfikacja zagrożeń i stworzenie systemu im zapobiegającego.
Drugą zasadą jest identyfikacja CCP czyli krytycznych punktów kontroli czyli miejsc, w których może wystąpić zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności.
Trzecia zasada to identyfikacja limitów krytycznych, czyli granic których przekroczenie na każdym etapie produkcji wiązałoby się z powstaniem zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności.
Czwartą zasadą jest stworzenie sposobu monitorowania CCP (krytycznych punktów kontroli)
Zasada numer pięć to stworzenie działań korygujących, procedur uruchamianych w przypadku gdy przekroczone zostaną krytyczne limity czyli granice opisane w zasadzie trzecie.
Szóstą zasadą jest stworzenie procedur weryfikujących system
Siódmą zasadą jest stworzenie procedur zapisów czyli upraszczając prawidłowe prowadzenie dokumentacji związanej z HACCP
System HACCP w restauracji jest czymś niepomijalnym dla każdego dla kogo franczyza to dobry pomysł na biznes i najlepszy sposób by powstała własna restauracja.
Zapraszamy do zapoznania się z całą naszą stroną oraz do regularnego odwiedzania bloga.