Franczyza franczyzą, a gastronomia jak każda branża ma swój żargon. Zatem weźmy się dzisiaj za luźniejszy temat, nie tak poważny, ale z którym każdy franczyzobiorca będzie się musiał zmierzyć, jeśli myśląc franczyza, myśli franczyza gastronomia. Mogłoby się wydawać, że własny biznes związany z franczyzą sieci ograniczy slang jakim posługują się kucharz, kelnerzy i restauratorzy, ale nic bardziej mylnego. Żargon gastronomii dotyczy zarówno pojedynczych lokali jaki tych, gdzie formą w której prowadzony jest własny biznes jest franczyza. Zatem do rzeczy. Poniżej przedstawiamy kilka podstawowych zwrotów, z którymi zapoznać się musi każdy kto chciałby otworzyć własną restaurację.
Świeżak: Tak powiemy na osobę nową w gastronomii. Jeśli jest to pracownik to zazwyczaj zaczyna od tak zwanego zmywaka, czyli od zmywania naczyń. Świeżaka charakteryzuje ogólny brak pojęcia o gastronomii, który można nadrobić bystrością i ambicją. Świeżak może liczyć na licealne dowcipy reszty załogi, takie jak wysyłanie po „prostownik do ryb”. Jeśli nie miałeś wcześniej nic wspólnego z gastronomią to nawet franczyza nie uchroni cię przed byciem świeżakiem, a tym samym nauczeniem się wszystkiego od zera.
Sikalafą: Tak mówimy, kiedy danie jest przygotowane perfekcyjnie, kiedy jest lepiej niż dobrze. Porządne sikalafą powinno być wymówione z francuska, choć w języku francuskim takiego słowa nie ma.
Cycki: Po prostu. Pierś z kurczaka.
Trybuszon: Korkociąg
Tabaka: Sytuacja, w której nagle cała sala zapełnia się klientami i trzeba obsłużyć wszystkich w jak najkrótszym czasie. Jest to czas, w którym twoja franczyza zarabia najlepiej, ale i czas w którym na kuchni pada najwięcej nieparlamentarnych słów gdyż pracy jest tyle, że nie wiadomo w co ręce włożyć. Tabaka niestraszna temu, kto jest dobrze zorganizowany, a franczyza tu przychodzi z pomocą.
Zatabaczyć: Zrobić tabakę. Na przykład zatabaczyć kuchnię może zrobić duża grupa gości, z których każdy zamówi coś innego.
Wegeta: Powiedzenie wyłączne dla sieci Sphinx, czyli sałatka wegetariańska.
Zapraszamy do kontaktu!